top of page

2024 Yılında Dikkat Çeken Dijital Pazarlama Akımları

Dijital pazarlama dünyasında her zaman güvenebileceğiniz bir şey varsa o da sürekli değiştiği ve hızlı hareket ettiğidir!

Bunun en iyi örneklerinden biri, 2023'te gördüğümüz yapay zekadaki (AI) inanılmaz yükseliş. Bu yükseliş 2024 yılında da gelişmeye ve pazarlamanın tüm alanlarını etkilemeye devam edecek.


Pazarlama, tüketici davranışları ve dış etkenler nedeniyle de değişiyor. OECD'ye göre (Organization for Economic Cooperation and Development), küresel büyüme mütevazı olacak ve enflasyon muhtemelen düşecek olsa da, tüketiciler yine de maliyet bilincine sahip olacak. Ayrıca, çoğu insan sadece kendi kârlılıkları için değil, toplumun iyiliği için bir şeyler yaptıklarını gösteren markaları tercih edecektir.

2024'te başarılı olmak için yapılması gereken çok şey var, ancak önümüzdeki trendleri bilirseniz, plan yapmak, strateji geliştirmek ve rekabette öne geçmek daha kolay olacaktır.


Bu makalede, 2024 yılında dikkat edilmesi gereken dijital pazarlama trendlerini inceleyeceğiz:


  • Sosyal medyada Threads'in yükselişini, LinkedIn'i neden ciddiye almanız gerektiğini ve yapay zekanın sosyal medya platformlarında nasıl daha fazla rol oynayacağını ele alacağız.


  • SEO trendleri, değerli ve paylaşılabilir içeriğe, EEAT'ye (Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness) ve kullanıcı deneyiminin değerine vurgu yaparak Google'ın Arama Oluşturma Deneyimine (SGE) hazırlanmamız gerekiyor.

  • PPC'de, Google Ads bizi yapay zekaya bir asistan olarak bakmaya ve Google temsilcilerinin kampanyaları değiştirme baskısından kaçınmaya çağırıyor.


  • Dijital pazarlama stratejisinde, veri gizliliği ve sürdürülebilirliğin artan önemini duyacaksınız.

  • Dijital pazarlama kariyerleri söz konusu olduğunda, 2024 bir işveren pazarı olacak ve yapay zeka işinizi elinizden almayacak olsa da, yapay zeka becerilerine sahip biri işinizi elinizden alabilir :)


1. Sosyal Medya Trendleri


Sosyal medya için ilginç bir yıl daha olacak! 2024 yılında sosyal medya platformları tüketicilerin dikkatini çekmek için savaşmaya devam edecek ve başarının ölçülme şeklini yeniden gözden geçirmeleri gerekecek.


X (eski adıyla Twitter) ile süregelen drama, Threads ve Bluesky gibi yeni platformların popülaritesinin artmasına yer açarken, diğer ağlar organik trafik için yeni bir zemin kazanma potansiyeline sahip olduğundan, hakimiyette bir değişim de olabilir.



Elon Musk


Threads yükselişte


Meta, Threads'i Temmuz 2023'te piyasaya sürdü ve şu anda aylık 100 milyon kullanıcıya sahip olduğunu iddia ediyor; X'e rakip ve alternatif olan Threads, metin güncellemelerini paylaşmak ve herkese açık sohbetlere katılmak için kullanılıyor.


Kullanıcı sayısı 2024'te artacağı için markalar en azından bir kullanıcı adı alarak bile olsa Threads'te varlık göstermelidir. Araştırmanızı yapın. Canva, TedTalks ve Channel 4 gibi diğer markaların Threads'i nasıl kullandığına bir göz atın. Platformu denemenin tam zamanı.


Screenshot of Threads interface
Screenshot of Threads interface

Bir web sitesine trafik yönlendirmek için Threads'i kullanmak için çok fazla çaba harcamayın. Threads'in amacı bu değil. Uygulama, insanların platformda dahil olabileceği platform içi sohbetler ve tartışmalarla ilgili.


Elde tutma oranı yeni erişim oranıdır


Son yıllarda pazarlamacılar organik sosyal medya faaliyetlerinde etkileşim oranının düştüğünü gördüler. Bunun pek çok nedeni olsa da (içerik kalitesi, günün saati, cihaz) insanlar 2024 yılında etkileşimden uzaklaşıp elde tutmaya odaklanabilir.


"İnsanlar elde tutma oranı hakkında her zamankinden çok daha fazla raporlama yapacak. Ve dikkatin dünyanın en değerli metası olmasıyla birlikte, kullanıcılara her zamankinden daha fazla seçenek sunulacak."

Markalar bununla mücadele etmek için kitleleri eğlendirmek, eğitmek ve bilgilendirmek üzerine kurulu harika sosyal medya kampanyaları oluşturuyor. Önemli olan, eğlenceli ve yaratıcı olarak etkileşimi artırmak.


Sosyal medya platformlarının daha uzun formlu videoları test ederek (örneğin TikTok 15 dakikalık yüklemeler ) ve markaların yalnızca kitlelerinin ilgisini çekmekle kalmayıp izleyicileri nasıl ellerinde tuttuklarına daha fazla odaklanarak bunu mümkün kılmak istediklerine inanıyorum.


TikTok, videolarınız için kitle tutma oranlarınıza, izleme sürenize ve içeriğin yeniden oynatılmasına bakabileceğiniz bir analiz seçeneğine sahiptir.

LinkedIn'de organik erişim daha baskın


LinkedIn dünya çapında bir milyar üyeye ulaştı. Bu, LinkedIn'in sadece özgeçmişinizi yükleyip iş aradığınız bir yer olduğu günlerden çok uzakta!


2024 yılında LinkedIn'de organik etkileşimde büyük bir artış görmeyi bekliyor - şu anda sosyal kanallarda nadir görülen bir durum.


"İnsanlar LinkedIn profillerini sadece işle ilgili konularda değil, genel yaşam becerileri, tavsiye, destek, ruh sağlığı sorunları, ipuçları ve liderlik gibi konularda da güncelliyor."

LinkedIn'de içerik oluşturanlar arasında çok sayıda etkileşim gerçekleşiyor. Kişisel profilinizde profilinizi geliştiren ve daha fazla araca erişmenizi sağlayan 'İçerik Oluşturucu Modu'na geçebilirsiniz. Ücretli medya için, LinkedIn'de en fazla etkileşimi video reklamlar sağlıyor gibi görünüyor.


Yapay zeka sosyal platformlara entegre ediliyor


Yapay zekanın sosyal medya pazarlamacıları tarafından üretkenliği artırmak için kullanılması şaşırtıcı değil. ChatGPT ve Midjourney gibi yapay zeka araçları, pazarlamacıların kampanya konsepti fikirleri ve sosyal gönderi fikirleri bulmalarına yardımcı oluyor ve kopya oluşturma ve metinden görsel oluşturmaya yardımcı oluyor.


Buna paralel olarak sosyal medya platformları da yapay zekayı kendi platformlarına entegre ediyor.


Örneğin:

  1. TikTok, akışınızı yapay zekaya dayalı olarak özelleştirmenize olanak tanır.

  2. Instagram, yapay zeka tarafından oluşturulan çıkartmaları deniyor.

  3. LinkedIn, premium kullanıcılarına yapay zeka destekli profil oluşturma yardımı ve 'En Çok Tercih Edilen İşler' sinyalleri gibi yapay zeka özellikleri sunuyor.

  4. YouTube, Dream Track for Shorts ve Music AI araçlarını deniyor.





Ancak yapay zeka kullanmanın gizlilik ve etik ihlaller gibi riskleri olduğunun farkında olmanız gerekir. Hedef kitlenizin yapay zekaya karşı tutumlarını göz önünde bulundurun. Bu konuda ne hissediyorlar? Bu tür içerikleri görmekten hoşlanıyorlar mı? Yoksa hoşlanmıyorlar mı?


"YZ kullanarak bir şey üretirseniz, bunu sahiplenecek ve YZ tarafından oluşturulduğunu etiketleyecek misiniz?"


"Bence bu eninde sonunda bir düzenlemeye dönüşecek."


2. Dijital Pazarlama Trendlerinde Yapay Zeka


Yapay zekanın her alanı domine ettiğine ve birçok pazarlamacının başını döndürdüğüne şüphe yok. 2024 yılında, işletmelerin teknolojiyi benimsemesini ve hızla gelişen manzaranın bir adım önünde olmasını gerektirecek yapay zeka yeteneklerinde üstel büyümenin devam edeceğini tahmin ediyorum.


Yapay zeka odaklı danışmanlık şirketi Elemental Intelligence'ın kurucusu ve DMI Global Champion Brian Corish, "NASDAQ'ın değerinin %49'u ve ABD borsasının %25'i sadece altı şirketten oluşuyor ve bunların hepsi yapay zeka şirketleri" diyor.

Peki bu biz pazarlamacılar için ne anlama geliyor?


Pazarlamacılar, yapay zeka stratejisinin sorumluluğunu üstlenmeli


Yapay zeka ile ne yapılacağı konusunda bazı kafa karışıklıkları var. Pazarlama dölümleri tüketiciye en yakın bölümler olduğu için proaktif davranabilir ve bir yapay zeka stratejisi ile ilerleyebilirler.

Müşteri yolculuğu boyunca edindikleri bilgileri, yapay zekanın bir işletmenin halihazırda sahip olduklarını geliştirmek için getirebileceği fırsatları belirlemek için kullanabilirler.


"Pazarlamacılar yapay zekaya sahip olma fırsatına sahipler çünkü şu anda şirketlerde yapay zekaya sahip olan kimse yok. Bunu kavrayacağım ve stratejinin belirlenmesine yardımcı olan, ne yapacağımıza ve yapay zekayı en iyi nasıl kullanacağımıza karar veren kişi olacağım' demek pazarlamacılar için büyük bir fırsat"

İlk adım, ne tür bir şirkette çalıştığınızın yanı sıra değişim hırsını ve bu değişime karşı direnci belirlemek. Ardından yapay zeka projelerini stratejik olarak belirleyebilir ve önceliklendirebilir, gerekli katılımı sağlayabilirsiniz.


Bir YZ projesi seçerken, pazarlamacıların süreçleri optimize etmek mi, üretimi hızlandırmak mı yoksa iş modelini dönüştürmek mi istediklerine karar vermeleri gerekir:


Optimize edin: Süreçlerinizi daha verimli hale getirin (örneğin, pazarlama özetleri yazmak için ChatGPT'yi kullanmak).


Hızlandırın: Mevcut ürün veya hizmetlerinizi daha iyi hale getirmek için yapay zekayı nasıl kullanabilirsiniz? Kullanabileceğiniz metriklere bakın ve yapay zekanın ürünün fiyatını artırmak için yeterli müşteri değeri katıp katmayacağını sorun.


Dönüştürün: Yapay zekayı yeni bir ürün, hizmet veya iş modeli oluşturmak için kullanabilir misiniz?


Yapay zekaya yaklaşımınızı seçerken, şirketinizin hangi noktada olduğunun farkında olun. Örneğin, görevlerin %80'i tarayıcı tabanlı ise, bunların çoğunun otomatikleştirilme ihtimali yüksektir. Şirket içi süreçleri denetlemeden dönüşüm modeline geçmenin bir anlamı yok.


Yapay zeka hızla daha iyi hale geliyor


Yapay zeka uzun zamandır var ama bu teknolojiyi benzersiz kılan şey, kendi kendine gelişebilen ilk teknoloji olması.


"Önceki tüm teknolojiler, kapasiteyi artırmak için kod geliştirecek veya dağıtacak ya da ürünü iyileştirecek birine ihtiyaç duyuyordu"
"Şimdi aradaki fark, bu yapay zeka modellerinin kendi kendine gelişebilmesi ve öğrenebilmesi."

Yapay zeka yetenekleri söz konusu olduğunda, platformun mevcut olgunluğuna bakarak yeteneğini göz ardı etmeyin. Platformun gelişme hızının, teknolojiyi ve YZ stratejinizi birkaç haftada veya ayda bir yeniden gözden geçirmeniz gerektiği anlamına geldiğini unutmayın.



Pazarlamacılar yeni beceriler geliştirmeli ve birlikte üretmeli


Yapay zekânın teknik beceri açısından üstün olduğu ve herkes tarafından erişilebilir olduğu inkar edilemez. Peki ama hangi konuda iyi değil?

"Yapay zeka şu anda olabilecek en kötü durumda,"

"Pazarlamacı olarak rollerimizde, daha çok sosyal becerilerimize ve muhakeme becerilerimize bakmalıyız çünkü yapay zeka bu konularda berbat."

"Yapay zeka sizin işinizi elinizden almayacak. Ama yapay zekayı bilen biri alacak. Yani fikir, birlikte yaratmaktır"


3. SEO Trendleri


SEO değişiyor ve geleceği daha kullanıcı merkezli ve teknoloji odaklı olacak gibi görünüyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi, arama motorlarının kullanıcı amacına dayalı sonuçlar sunmasına yardımcı olduğundan, 2024'te bu değişiklikler ciddi olabilir.


Peki 2024'te gördüğümüz SEO trendleri neler?


Google’s Search Generative Engine büyüyecek


Google'ın SGE'si, üretken yapay zeka ile arama deneyimini dönüştürüyor. Amaç, kullanıcılara sorulara dayalı olarak daha ilgili ve kapsamlı bilgi sağlamak. Ayrıca ilgili bağlantılar sağlıyor ve kullanıcıların daha fazla soruyla takip edebilecekleri bir konuşma moduna sahip - özünde, Google ile bir konuşma yapmaya benzer nitelikte.



Google’s SGE
Google’s SGE

SGE (muhtemelen) 2024'ün başlarında tamamen kullanıma sunulduğunda ve analiz etmeye başlamak için araçlara erişebildiğinizde, verilerin hikayeyi anlatmasına izin vermek kritik öneme sahip olacaktır.

Hakkında konuşmaya ve paylaşmaya değer içerikler oluşturun


Harika içerik oluşturmak her zaman önemliydi, ancak 2024'te arama sonuçlarında görünmek istiyorsanız, oluşturduğunuz içeriğin hızını artırmanız gerekiyor.


"Başarınız, yapay zeka tarafından oluşturulan içerikten çok daha iyi içerik oluşturup oluşturamayacağınıza bağlı olacak"

Son aylarda, backlink bağlantılarının öldüğüne dair söylentiler var. Aslında, Google çalışanlarıyla yapılan görüşmeler, baclinklerin ilk üç sıralama faktörü olmadığını ortaya çıkardı.


Ancak, geri bağlantıların Google için bir popülerlik sinyali olmaya devam edeceğine inanıyor.


Google, videoları yüksek kaliteli görüntülerle doğrudan SGE karuselinde yayınlıyor. Kalite henüz tam olarak o seviyede olmasa da, oynatılabilir videoların içerik stratejinizin gerçekten önemli bir parçası haline gelmesini beklemelisiniz.


Yüksek kaliteli EEAT içeriği oluşturun


Google'ın EEAT (Deneyim, Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik) çerçevesi bir sıralama faktörü değil, Arama Kalitesi Değerlendirme Kılavuzunun bir bileşenidir. Bu çerçeve on yıldır mevcut olsa da, Google bu yıl 'Deneyim' için fazladan bir E ekledi.


Yapay zeka, insanlar gibi gerçek dünya deneyimi üretemediği için bu önemli. Bu, içerik pazarlamacılarına bir avantaj sağlıyor ve uzmanların içerik yazmasının veya bilgilendirmesinin önemini pekiştiriyor.


Dönüşüm oranı ve UX'e odaklanın


Google her zaman, insanları doğrudan arama motoru sonuç sayfasında (SERP) tıklamalarla yakalama yeteneğinizi etkileyen değişiklikler yapar. Ne yazık ki bu sizin kontrolünüz dışında. Ancak kullanıcı deneyimini (UX) kontrol edebilirsiniz.


"Yavaş sayfa hızına ve kötü kullanıcı deneyimine sahip olmayı göze alamazsınız,"

"Sitenizi ziyaret eden her kullanıcı için, onları dönüştürme şansınızı kesinlikle en üst düzeye çıkardığınızdan emin olmak istersiniz."

Mozilla yükleme hızını bir ya da iki saniye düşürdüğünde Firefox için dönüşüm oranını yaklaşık %14 oranında artırmayı başardı. Kullanıcı deneyiminizde ve sayfa hızınızda yapacağınız küçük değişikliklerin ve dönüşüm oranlarına odaklanmanın büyük bir getirisi olabilir.


4. PPC Trendleri


Müşteriler için böylesine şiddetli bir rekabet söz konusuyken ücretli reklamcılık, şirketlerin ilgili mesajlarla çekirdek kitlelerini hedeflemeleri için bir yol sunar. Tıklama başına ödeme (PPC) modelini bu kadar cazip kılan şey, pazarlamacıların harcamalarını kontrol edebilmeleri ve bir bütçeye bağlı kalabilmeleridir.


Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu alanda lider Google'dır. Google'ın 2023'ün 3. çeyreğindeki dünya çapındaki geliri 76,7 milyar dolar olarak gerçekleşti ve bunun 59,6 milyar doları Google reklamcılığından elde edildi. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre %9,5'lik bir artış anlamına geliyor ve ücretli reklamlara duyulan iştahı ortaya koyuyor.


2024 yılında bu büyüme yavaşlama belirtisi göstermiyor ancak başta yapay zeka olmak üzere dikkate alınması gereken gelişmeler olacak.


Yapay zeka Google Ads için bir 'asistan'


2024 yılında Google, Google Ads'e daha fazla üretken yapay zeka aracı sunacak. Bu yararlı olsa da, Google Ads sonuçta bir para kazanma aracı olduğu için şüpheci olmamız da gerekiyor. Tehlike, yapay zekanın tasarım mühendisliğini kullanması ve algoritmalar ve reklam düzenleri gibi şeylerde önyargılar yaratmasıdır.

"Google sistematik olarak kontrolü azaltıyor ve pazarlamacılarının tipik olarak gerçekleştirdiği birçok faaliyeti yapay zekaya devrediyor"

Bu yapay zeka kullanımı, Google Reklam görünürlüğü ve performansı üzerindeki kontrolünüzü sınırlayacaktır. Ayrıca, bağlamı veya dili bir insanla aynı şekilde kullanamayacağı için aşırı optimizasyon yapacaktır.


Dolayısıyla 2024 yılında yapmanız gereken şey, yapay zekayı ilerlemenin tek yolu olarak görmek yerine, stratejinizde size yardımcı olacak bir asistan olarak görmektir.


Google Ads arayüzünde, görüntülü reklam ağını ekleyebileceğiniz, Google'ın reklamlarınızı yazmasına izin verebileceğiniz, her şeyi geniş eşleşmeye çevirebileceğiniz veya anahtar kelimeleri kaldırabileceğiniz bir optimizasyon puanı vardır. Ancak, Google Ads'in size yapmak isteyebileceğiniz veya istemeyebileceğiniz bazı şeyleri yaptırmak için tasarlandığını unutmayın. Yaptığınız her şeyin sizin yararınıza olduğundan emin olun.


Google'ın sözüne güvenmeyin! PPC veya arama pazarlamasında ne kadar uzun süredir çalışıyor olursanız olun, Google Reklam kampanyalarında kendi (veri destekli) kıyaslamaları kullandığınızdan emin olun.


Son birkaç yıldır Google temsilcileri hesapları arıyor ve reklam kampanyalarında değişiklik yapılmasını öneriyor. Ancak izledikleri giderek agresifleşen bir senaryo var. Bu, yanlış bir strateji izlediğinizi veya araçlarda doğru özellikleri kullanmadığınızı düşünmenize neden olabilir.


"Telefonda temsilcinizle değişiklik yapmayın çünkü bunlar doğru değişiklikler olmayabilir ve bunu yapmanız için size baskı yapacaklardır"
"Sadece hayır deyin."


2024 yılı pazarlamacılar için heyecan verici ve zorlu bir yıl olacak. Yapay zeka, tüketicilerin davranış ve satın alma biçimlerinden işletmelerin ve departmanların çalışma biçimlerine kadar her şeyi değiştiriyor.



Hangi trendlerin sizin için önemli olduğunu düşünün ve 2024'te nelerden yararlanabileceğinize odaklanın.





bottom of page